Gündüzleri merada mera bitkileri ve ekilen doğal bitki örtüsü karışımlarıyla (yulaf, çavdar, fiğ, bezelye, akdarı, yonca vs.) besleniyorlar. Geceleri merada üstleri kapalı alanda dinleniyorlar. Tahıl, yem vs. yemiyorlar.
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın zoonoz hastalıklar bakımından zorunlu tuttuğu aşılar haricinde herhangi bir ilaç/kimyasal kullanmıyorlar. (İstisnai bir hayati risk söz konusuysa veterinerin uygun gördüğü ilaç müdahaleleri uygulanabiliyor.)
Tolga Havsa'nın sözleriyle: "Hedefim bütüncül yönetim (bütüncül planlı otlatma) uyguladığımız arazinin biyolojisini geliştirmek, su tutma kapasitesini artırmak, organik madde miktarını yüzde 3'ün üstüne çıkarabilmek ve onarıcı tarım pratiklerini uygulayarak sağlıklı gıda yetiştiren örnek bir çiftlik olmaktır."
—————————————————————
HAYRİ TEKİN ∼ Dana ∼
Işıkeli, Biga, Çanakkale
Yerli Irk: Kara sığır
Yaş: 24 - 36 aylık
Beslenme: Mera otu (otlayarak), Mera otu (balya)
Barınma: 7/24/365 açık alanda serbest.
Tarım ve hayvancılık Bakanlığı’nın zorunlu tuttuğu aşılar haricinde hiçbir veteriner müdahalesi görmüyor, herhangi bir ilaç/kimyasal/antibiyotik kullanmıyorlar.
—————————————————————
GEÇÇİ (OĞUZHAN ÇOBAN) ∼ Oğlak, Kuzu∼
Orta Toroslar'ın güneyinden kuzeyine, 7/24 mera ve ormanlarda sadece yabani bitkilerle beslenme.
Göçebe otlatma ve yüksek hayvan refahı.
Yerli ırk: Anadolu Merinosu ve yerli kıvırcık ve kıl keçisi.
Yaş: 9-14 aylık (Mevsime ve yeşeren bitkilerin yoğunluğuna göre değişiklik gösteriyor.)
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın zoonoz hastalıklar bakımından zorunlu tuttuğu aşılar haricinde hiçbir veteriner müdahalesi görmüyor, herhangi bir ilaç/kimyasal kullanmıyorlar.
Yaklaşık 200 dekarlık bir alanda, bütüncül planlı otlatma ve sadece otla beslenme.
Irk: Tahirova, Trakya Kıvırcık & Tahirova Melezi.
Üreme: Doğal üreme.
Yaş: 5-8 ay (Sütten kesilmiyorlar.)
Yer: Saray/Tekirdağ
Gündüzleri merada mera bitkileri ve çayır-mera karışımı (çayır yumağı, domuz ayrığı, tek ve çok yıllık çim, üçgül, fiğ, yulaf, çavdar) ile besleniyorlar. Geceleri meraya bakan avlulu ağılda dinleniyorlar. Otladıkları zaman haricinde kuru korunga, yonca, fiğ gibi otlar yiyorlar; tahıl, yem vb. yemiyorlar.
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın zoonoz hastalıklar bakımından zorunlu tuttuğu aşılar haricinde herhangi bir ilaç, antibiyotik/kimyasal kullanılmıyor. (İstisnai bir hayati risk söz konusu olduğunda veterinerin uygun gördüğü karma aşı gibi koruyucu müdahaleler uygulanabiliyor.)